Portugalskie smaki w Polsce

kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska - zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Portugalia ze względu niewielkie rozmiary terytorium, a także zdominowanie przez sąsiadującą Hiszpanię pod wieloma względami jest europejczykom nieznana. Szczególnie jeżeli tematem rozmowy jest portugalska kuchnia. Oczywiście logicznie wnioskując, można byłoby jej nadać miano podobnej do hiszpańskiej, gdzie króluje tortilla. Nic bardziej mylnego. Portugalczycy postawili na dary morza i chętnie wykorzystują je zarówno podczas układania codziennego jadłospisu, jak również przy wykwintnych okazjach.

Z pewnością do głównych rarytasów należy bacalhau. Jest to suszony na Słońcu dorsz, który można przyrządzić aż na 1001 sposobów. Warto tutaj wspomnieć, że owa ryba jest na tyle ważna wśród obywateli tego państwa, iż stanowi podstawę głównego wigilijnego posiłku. Mieszkańcy preferują również  świeżutkie ryby peixe, jak i owoce morza, które kryją się pod nazwą marisco. Zamiast smażenia za najpopularniejszy sposób ich przyrządzania uznaje się grillowanie, w szczególności sardynek, które cudownie smakują ze świeżutkim chlebem i czerwonym winem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*