makaron ryżowy

Makaron ryżowy z Azji

12 listopada 2017 Adminek 0

Cała południowo-wschodnia Azja zachwyca się makaronem ryżowym, który można zakupić w tamtejszych sklepach zarówno w mnogiej liczbie rodzajów, jak i suszony oraz świeży. Powstaje ze zmielonego ryżu (powstaje mąka)i wody. Produkt jest biały, a także półprzejrzysty, przy czym oczywiście smakuje nieco ryżowo, jednakże jego zaletą jest to, iż potrafi wchłaniać smaki i zapachy potraw, które […]

bułgarski kaszkawał

Bułgarski kaszkawał co to jest?

12 listopada 2017 Adminek 0

Kuchnia bułgarska z pewnością należy do jednych z najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy kraju przyrządzają potrawy korzystając z małego ognia, zastępują tłustą śmietanę jogurtem, jednocześnie duszą mięso i warzywa, co daje efekt wzbogacenia potrawu o nowe aromaty. Warto też wspomnieć, że górzysta Bułgaria ma swoje tradycje i legendy, które przenikają również do kuchni. Jedną z nich […]

sushi

Jak przygotować Sushi?

12 listopada 2017 Adminek 0

Gdyby można było dawać ordery za kunszt i piękno wyglądu potraw to z pewnością Japończycy zajęliby w tej konkurencji pierwsze miejsce. Mieszkańcy wysp przywiązują ogromną wagę do wyrafinowania i eleganckiej formy podawania posiłków, przy czym opierają się na prostocie, skromności, a nie nagromadzeniu zbędnych dekoracji. Sztandarową potrawą kraju Kwitnącej Wiśni jest oczywiści Sushi. Na całym […]

kuchnia turecka

Turecka baranina i inne potrawy

12 listopada 2017 Adminek 0

Turcja jest krajem różnorodnym co jest efektem jest położenia zarówno w Europie, jak i w Azji. Za jej główne rarytasy można uznać słodką chałwę, jogurt, kefir, czy też nieco pospolity kebab. Wszystkie wyżej wymienione produkty są obecne na naszych polskich stołach, jednakże nie można stwierdzić, że tureckie dania opierają się tylko na nich. Sztuka kulinarna […]