Jak przygotować Sushi?

sushi
Sushi - zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Gdyby można było dawać ordery za kunszt i piękno wyglądu potraw to z pewnością Japończycy zajęliby w tej konkurencji pierwsze miejsce. Mieszkańcy wysp przywiązują ogromną wagę do wyrafinowania i eleganckiej formy podawania posiłków, przy czym opierają się na prostocie, skromności, a nie nagromadzeniu zbędnych dekoracji. Sztandarową potrawą kraju Kwitnącej Wiśni jest oczywiści Sushi.

Na całym świecie ludzie uwielbiają roladki z ryżu połączone z różnymi dodatkami (przykładowo owocami morza), które owija się wodorostami i kroi w małe kawałki. Mylne jest jednak myślenie, że owe norimaki, jest jedyną możliwością zaprezentowania sushi. W zależności od dodatków i sposobu pokrojenia potrawa ma różne formy, a przez to także inne smaki. Ponadto może występować jako porcja ryżu w małej miseczce, gdzie na wierzchu, albo pod spodem umieszcza się pożądane dodatki. Dane składniki mogą być również wymieszane z ryżową bazą, przy czym wtedy przyjmują nazwę chirashi-zushi. Niezależnie jednak od tego potrawa zawsze będzie zachwycać.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*