Hiszpańska kuchnia i jej zalety

kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska - zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Hiszpania to nie tylko kraj ociekający krwią byków przelewaną na wielkich arenach lub uniesienia piłkarskie fanów Realu Madryt lub FC Barcelony – główne symbole kraju za Pirenejami. Otóż jest to również wyśmienita kuchnia, która pachnie mocno czosnkiem, szafranem, migdałami, winem, a także oliwą z oliwek. Nieskomplikowane posiłki zachwycają każdego zarówno dość intensywnym aromatem, jak i barwami oraz zapachami świeżych ziół oraz pomidorów, papryki i cebuli. Jednym z najsławniejszych dań jest tortilla.

Omlet smażony na dużych patelniach przeznaczonych tylko do tej potrawy jest dość tani i szybki w wykonaniu, gdyż jego głównymi składnikami są jajka. Do placka często dodaje się ziemniaki, różnorodne mięso, wędliny, grzyby, jak również nieco bardziej wykwintne owoce morza. Podróżując po Hiszpanii można się natknąć na mnóstwo odmian tej potrawy, gdyż każdy region charakteryzuje się własnym pojmowaniem tej przyprawy, co może tylko obfitować dla smakoszy w nowe doznania smakowe oraz żywe kolory na talerzach.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*