Greckie dania czyli jakie?

kuchnia grecka
Kuchnia grecka - zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Kuchnia grecka przeniknęła do wszystkich krajów i stała się niemalże uniwersalną. Niebywały sukces osiągnęła paradoksalnie dzięki temu, że nie należy do bardzo wykwintnych, a przez to jest mało skomplikowana oraz możliwa do przygotowania nawet przez największych amatorów. Patrząc na jadłospis potencjalnego Greka nie można oprzeć się wrażeniu, że jest niemalże dietą rybaka i hodowcy warzyw. Otóż potrawy wchodzące w jej skład w głównej mierze opierają się na warzywach, owocach morza i oliwie z oliwek.

Na próżno mogą tu szukać ukojenia apetytu miłośnicy mięsiwa, gdyż miejsca na mięso nie ma zbyt wiele. Proste w przygotowaniu potrawy zazwyczaj są dość szybkie do wykonania, jednakże w niektórych przypadkach wymagają całkiem sporo poświęcenia (zwłaszcza kiedy mówimy o pieczeniach na wolnym ogniu). Warto zaznaczyć, że Grecy uwielbiają nabiał, a ser z owczego mleka, czyli popularna feta, jest uznawany za potrawę narodową i główny składnik sałatki greckiej, którą można spotkać w każdym zakątku świata.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*